© Suomen Hippos / Eero Perttunen


Virallinen nimi Pirunkorven Villimies "Vili" Rotu suomenhevonen
Syntynyt 11.10.2013 (* 5v) Sukupuoli ori
Säkäkorkeus 154cm Väri rautias
Rekisterinumero VH13-018-1299 Kasvattaja Pirunkorpi, Cannabia (VRL-00033)
Koulutus helppo A / 90cm / 70cm / noviisi
yleispainotteinen
Omistaja vrieng. (VRL-06263)Kilpailut      PäiväkirjaTiedättehän, me suomalaiset, mitä sitä turhia hienostelemaan..

Aloitan usein Vilin esittelyn muille kertomalla, kuinka upean, siistin ja herkän, monipuolisen suomenhevosorin omistan. Tässä saattaa olla syy, miksi useimmat kauhistuvat pahan päiväisesti ensimmäistä kertaa nähdessään rautiaan ratsuni. "Niin, siis onko se tuo kakan laikuttama, epäselvästi rautiasta muistuttava, apaattisen ja vihaisen oloinen, mutanaamioitunut hevonen tuolla tarhan nurkassa? Ihan varmasti tuo, mikä näyttää siltä, että syön kaikki, ketkä lähelleni tulee, oli kyseessä sitten ihminen tai hevonen?" Tällaisia reaktioita joudun kohtaamaan, jos nyt ihan valehtelematta sanoo, melko usein. Alkuun olin melkoisen vaivaantunut näin suorasta puheesta, mutta nykyisin osaan jo puolustaa hevostani - vaikka taitaahan tuo sen itsekin..
Todella, ulkokuori pettää ja usein, uskokaa tai älkää, ja näin on myös Vilin kohdalla. En tiedä, oletteko koskaan tavanneet yhden ihmisen hevosta, mutta tässä sellainen nyt seisoo, melko suoraan nenänne edessä - turvallisuussyistä toivoisin kuitenkin, että pysytte siellä vähän kauempana.

Vili tunnistaa tutun ihmisen. Se ei ole sellainen hevonen, joka höristää aina omistajan nähdessään. Ei, en ylipäänsä tajua, mistä satukirjasta tällaisenkin olettamuksen ihmiset ovat saaneet.
Vili on tutulle ihmiselle jokseenkin mukava. Ori antaa itsensä kiinni tarhasta ja käyttäytyy hoidettaessa niin mallikkaasti kuin hänenlaisensa hurjimus nyt vain voi (eli koko ajan täytyy olla vähän myrtsin näköinen - se on naisten hommaa sellainen kaunistautumishoidoista nauttiminen). Karsinassa kaveria voi pitää hyvin vapaana ja luottaa siihen, että paikoilla pysytään. Kavioiden ottamisessa sitten taas voi olla vähän vaikeuksia, jos ja kun se Vilin mielestä on selvä merkki lähteä kiertämään karsinaa. Ongelma on ratkaistu laittamalla ori täksi hetkeksi kiinni.
Varustamisessa en koe olevan problematiikkaa - satulavyö tuntuu aina jotenkin järkyttävän kireältä ja sitä yleensä saa löysätä toiselta puolelta muutaman reiän, mutta muuten Vilin saa varustettua ilman mitään sen kummoisempia operaatioita.

En ole varma, haluatteko tietää, miten ori käyttäytyy vieraiden kohdalla, mutta kerron kuitenkin - eipä pääse kukaan sanomaan, ettenkö olisi varoittanut etukäteen.
Vilin hakeminen tarhasta on lähes tulkoon mahdotonta, jos hakureissuun on lähtenyt oudompi kaveri. Ori jallittaa hakijaansa usein ja esittää helposti kiinniotettavaa. Niin, hellurei ja hellät tunteethan se vaan oli, kun Vili jo viipottaa tarhan toisessa nurkassa. Ja tätä jatkuu ja pitkään. Orin hakemiseen on pienet omat kikkailunsa, jotka ovat vaatineet lahjomisen (ja kiristyksen ja uhkailun) jaloa taitoa. (Ei kai.)
Jos niin iloisesti sattuisi käymään, että vieras saisi Vilin karsinaan (tai vaihtoehtoisesti ori olisi ollut jo valmiina karsinassaan), on hoitaminen mielenkiintoinen tapahtuma. Ori aloittaa usein takapäänsä kääntelyleikin eikä tahdo päästää vierasta harjan kanssa sohimaan. Arempi ihminen usein uskoo jo tässä vaiheessa orin epäsosiaaliseksi ja kokeneempien hevosihmisten tapaukseksi ja antaa suosiolla omistajan hoitaa hevosensa. On kuitenkin vielä niitä, jotka eivät hyvällä ole uskoneet karsinan ovessa lukevan lapun sanomaa, että vain omistaja hoitaa ja laittaa Vilin kuntoon, ja haluavat kokeilla taitojaan. Hyvällä onnella he selviävät säikähdyksellä - huono-onnisemmat tulevat karsinasta usein kättään pidellen kyyneleet silmäkulmista hieman valuen ja änkyttävät sitä, että se herranen aika puri. (Niin, Vili kyllä osaa sellaistakin.)
Varustamisesta minun on varmaan turha edes esitelmöidä..?

Ratsastaessa Vili on kuitenkin hieman erilainen mitä muussa sosiaalisessa kanssakäymisessään. Ori ei hirveästi välitä siitä, ketä selkään nousee kentällä tai tallipihalla - pääasia on, että hän ei nypi ohjista vaan käyttää kevyttä ohjastuntumaa ja jutustelee sormillaan ja että hän ei jännitä istunnallaan vaan on rento. Tällaisen ratsastajan kanssa Vili tulee toimeen paremmin kuin hyvin.
Taisin jo alussa kertoa, että Vili on kuin onkin herkkä kaveri. Tämä näkyy ratsastaessa nöyryytenä ja yhteistyöhalukkuutena, jos avut on annettu kevyesti ja herkkä tuntuma säilytetään jatkuvasti. Klassisen ratsastuksen tyyli on omiaan tuomaan herran parhaimpia puolia esiin. Orista uhkuva voima ei purkaudu riehumisena tai ryöstämisenä, vaan se on hillittyä ja energistä etenemistä. Vili on siinä mielessä mielenkiintoinen ratsu, ettei muutama vapaapäivä näy siinä mitenkään. Energia ei nouse päähän, vaan samanlainen tasaisuus ja ratsastettavuus säilyy. Vauhtia saattaa tietysti olla ihan pikkuhippuriikkisen verran enemmän, mutta siitä ei sovi valittaa.
Sanotaanko, että Vilissä on kouluhevosen vikaa. Toisaalta, ihmekös tuo, kun molemmat vanhemmista ovat loistaneet koulukentillä. Ori ei kuitenkaan ole yksipuolinen koheltaja, vaan näyttää todelliset kavionsa monipuolisuudellaan. Vaikkei Vilin hyppytekniikka ole aina parhaimpia, ori hyppää innokkuudella ja suurella sydämellä - jos ratsastaja vain on mukana hypyssä auttaen ja tukien. Maastossa Vilin kanssa voi oikeasti kokea hevosenomistajan parhaimmat hetket. Maastoesteitä ja pitkiä peltolaukkoja voi kokeilla huoletta tarvitsematta pelätä, että ratsu säikähtäisi tai muuten vain kuumuisi ja lähtisi pois alta. Ori on rohkea eikä oikeastaan pelkää kahinoita tai lepattavia esineitä. Vili pysyy myös hienosti koko ajan kuulolla - jos ratsastaja haluaa, että hidastetaan, silloin myös hidastetaan.

Kun kehuin Vilin monipuolisuutta, tarkoitin myös sitä. Ori on ratsukoulutuksensa lisäksi opetettu ajolle. Olen itse kuitenkin henkilökohtaisesti sitä mieltä, että Vili parhaiten soveltuu ratsuksi (tai sitten olen yksinkertaisesti liian ylpeä myöntämään osaamattomuuteni valjakkokuskina.. eipäs, kun..). Pyrimme kuitenkin monipuoliseen työskentelyyn, joten todennäköisesti vähitellen ori (ja kuski!) oppii myös valjakkoajon saloja.
i. Milkan Rasavilli
ii. Sarkasmi KAT
iii. Unholan Tuisku
VIR MVA Ch, KTK-I
iie. Sesilja HUI
KTK-III, YLA2, SLA-I
ie. Milkan Rianna
KRJ-II, YLA2, SLA-I
iei. Sannin Rommikola
KRJ-II, YLA2, SLA-II
iee. Milkan Akustiina
e. Moon Aamutuima
ei. Koston Varjoleikki
KTK-III, KRJ-II, YLA2
eii. Kajo-Varjo
VIR MVA Ch, KTK-II, KRL-II
eie. Koston Sametti
ee. Violan Amariina
KRJ-II, YLA2
eei. Tammihaan Viljami
VIR MVA Ch, SLA-II, KRJ-II, YLA2
eee. Emilia 36
KTK-III, YLA2, KRJ-I

i. Milkan Rasavilli
punarautias, sk. 157cm
Vaativalla tasolla upeasti menestystä niittänyt suomenhevosherra, joka vieraan silmissä saattaa muistuttaa enemmän suomalaista jästipäätä kuin tasokasta ja radalla kevyesti liitävää kouluratsua. Hevonen, joka palkitsee hereillä olevan ratsastajan osaamisellaan.

ii. Sarkasmi KAT
punarautias, sk. 156cm
Komea esimerkki suomenhevosen monipuolisuudesta - tältä orilta löytyy sijoituksia niin este-, kenttä- ja kouluratsastuksesta kuin valjakkoajosta. Asiallinen suomalainen, josta löytyy erikoista herkkyyttä, jonka vain taitava ratsastaja kykenee tuomaan esille.

iii. Unholan Tuisku
punarautias, sk. 157cm
Esteratsastuksen saralla menestystä niittänyt suomenhevosori, joka on hurmannut niin taidoillaan kuin ulkonäöllään. Rehellinen ja rauhallinen tähtipää, joka on palkittu VIR MVA Ch ja kantakirjattu ensimmäisellä palkinnolla.

iiii. Kaikkitietävä
rautias, sk. 146cm
Kuuliainen ja rohkea suomenpienhevonen. Palkittu VIR MVA Ch sekä kantakirjattu kolmannella palkinnolla pienhevosleimaa melko hyväksi kehuen. Todella kyvykäs esteratsu, jonka kapasiteetti ollut kokoonsa nähden huikea - ori on kilpaillut 120cm radoilla menestyksekkäästi.

iiie. Aholinnan Emmastiina
punarautias, sk. 157cm
Tämä näppärä ja nätti suomenhevostamma on loistanut esteradoilla. Yli viisikymmentä sijoitusta itselleen kerännyt rouva ei vaikuta kuitenkaan ylpeältä, vaan on säilyttänyt suomalaisen tyyneytensä olemuksessaan.

iie. Sesilja HUI
punarautias, sk. 140cm
Valitettavasti jo melko nuorena menehtynyt suomenpienhevostamma, joka kuitenkin kerkesi saamaan itselleen monenmoisia meriittejä. Kilpaili niin koulu-, este- kuin kenttäratsastuksessa. Palkittiin yleislaatuarvostelulla toisella palkinnolla, kantakirjattiin kolmannella palkinnolla ja suomenhevoskasvattajien laatuarvostelussa ensimmäisellä palkinnolla.

iiei. Törkee F31M1
musta, sk. 140cm
Pitkän iän saavuttanut, upea suomenpienhevosori. Synkästä värityksestään huolimatta oli luonteeltaan todella kultainen ja yhteistyöhaluinen - tai niin omistaja ainakin uskotteli, totuus saattaa tietysti olla toisenlainen. Ori on kuitenkin palkittu toisella palkinnolla kantakirjaan ja saanut ensimmäisen palkinnon kouluratsastuksen laatuarvostelusta - eikä sovi unohtaa myönnettyä VIR MVA Ch:ta.

iiee. Iik Ylikilo
ruunikko, sk. 130cm
Sympaattinen pienhevostamma, joka ihastutti muutenkin suomenhevoselle tyypillisellä, kauniilla ulkonäöllään. Kouluratsastuksen saralla todella menestynyt, palkittiin suomenhevoskasvattajien laatuarvostelussa toisella palkinnolla.


ie. Milkan Rianna
rautias, sk. 157cm
Oman arvonsa hyvin tietävä suomenhevostamma, joka on menestyksekkäästi kiertänyt kouluradoilla, kokeillen myös valjakkoajoa siinäkin menestyen. Upea ulkonäkö on myös huomattu muualla, ja tammaa on palkittu toisella ja kolmannella palkinnolla rotunäyttelyissä. Meriittilistalta ei sovi unohtaa muita upeita saavutuksia - toinen palkinto niin yleislaatuarvostelussa kuin kouluratsastuksen laatuarvostelussa ja ensimmäinen palkinto suomenhevoskasvattajien laatuarvostelussa.

iei. Sannin Rommikola
rautias, sk. 158cm
Todella nöyrä, varma ja rehellinen suomenhevosori, jonka taidot eivät varmasti jääneet kenellekään kouluradan ulkopuolella katselleelle epäselväksi. Taidokas ori on palkittu toisella palkinnolla niin yleislaatuarvostelussa, kouluratsastuksen laatuarvostelussa kuin suomenhevoskasvattajien laatuarvostelussa.

ieii. Rommirusina
rautias, sk. 159cm
Komealta suomenhevosorilta löytyy vähän jälkeläisiä, mutta sitäkin upeammin menestyneitä. Ori itsekin on hienosti pärjännyt kouluratsu, joka on palkittu kouluratsastuksen laatuarvostelussa kolmannella palkinnolla ja yleislaatuarvostelussa toisella palkinnolla. Ori on myös esikantakirjattu.

ieie. Mirella POP
rautias, sk. 157cm
Todella hyväkäytöksinen ja yhteistyöhaluinen suomenhevostamma, jolla kouluradoilla loistaminen on verissä. Tamma onkin palkittu kolmannella palkinnolla kouluratsastuksen laatuarvostelussa.

iee. Milkan Akustiina
rautias, sk. 156cm
Tämän tamman tarina on ehkä hieman surullinen - kaunis suomenhevostamma menehtyi varsansa Milkan Riannan synnytykseen. Ennen kohtalokasta varsomista tamma oli osoittanut osaamistaan niin koulu- kuin esteratsastuksessa.

ieei. Jätkänpätkä
rautias, sk. 154cm
Upealuontoinen suomenhevonen, jonka potentiaalisuus ja taidokkuus tulivat rautiaan elämän aikana esille. Ori on palkittu kolmannella palkinnolla niin yleislaatuarvostelussa kuin esteratsastuksen laatuarvostelussa sekä toisella palkinnolla suomenhevoskasvattajien laatuarvostelussa.

ieee. Antikiitteri
rautias, sk. 157cm
Hauskan nimen omaava suomenhevostamma. Kouluratsuna oiva ja nöyrä hevonen, joka kilpaili suhteellisen menestyksekkäästi. Ura kilparadoilla loppui kuitenkin mammalomailuun - tammalta löytyy muutamia loisteliaita jälkeläisiä.

e. Moon Aamutuima
rautias, sk. 150cm
Monipuolisen lahjakas suomenhevostamma, johon sitten joko ihastuu tai vihastuu. Tammalta löytyy kymmenittäin sijoituksia tavanomaisemmista este- ja kouluratsastuksesta, mutta myös kenttäratsastuksesta ja valjakkoajosta. Hevonen, josta todella on moneen.

ei. Koston Varjoleikki
rautias, sk. 154cm
Ryhdikäs ja miellyttävä suomenhevosori, jonka kanssa työskentelystä löytyy herkkyyttä. Monitoimitaituri on tämäkin hevonen - menestystä on tullut koulu- kuin esteratsastuksesta. Kolmannella palkinnolla kantakirjattu, toisella palkinnollta palkittu yleislaatuarvostelussa sekä kouluratsastuksen laatuarvostelussa.

eii. Kajo-Varjo
voikko, sk. 150cm
Hieman harvinaisemman värin omaava, menestyksekäs suomenhevosori. Kuuliainen ja herkkä vaativan tason kouluratsu, joka on palkittu toisella palkinnolla niin kouluratsastuksen kuin kouluratsujen laatuarvosteluissa ja jolle on myönnetty VIR MVA Ch.

eiii. Peltopyy
tummanpunarautias, sk. 154cm
Kuuliainen ja lennokkaista askeleistaan tunnettu suomenhevosori, jonka vauhdikkuus esteradoilla ei varmasti jäänyt keneltäkään huomaamatta. Ori on kantakirjattu kolmannella palkinnolla ja palkittu esteratsastuksen laatuarvostelussa kolmannella palkinnolla ja yleislaatuarvostelussa toisella palkinnolla. Myönnetty myös Ch.

eiie. Aino-Kaisa
vaaleanpunarautias, sk. 146cm
Asiallinen "mamman mussukka" ollessaan samalla varsinainen koulukenttien kuningatar. Nätti suomenpienhevostamma on palkittu toisella palkinnolla niin kouluratsastuksen laatuarvostelussa kuin yleislaatuarvostelussa. Näyttänyt kavionsa myös esteratsastuksen saralla.

eie. Koston Sametti
rautias, sk. 147cm
Upeita varsoja saanut suomenpienhevostamma, jonka taiturointi kilpakentillä jäi valitettavasti vähäisemmäksi. Luonteeltan oli todella herttainen ja ikimuistoinen tamma, jokaisen kaveri.

eiei. Sammalharjun Tenho
tummanpunaruunikko, sk. 152cm
Jylhän komea ilmestys koulukentillä. Välillä hieman tahmeanpuoleinen ratsastaa, mutta päästyään huomion keskipisteeksi loistaa osaamisellaan. Suomenhevosori on palkittu ensimmäisellä palkinnolla suomenhevoskasvattajien laatuarvostelussa.

eiee. Ruuturouva
rautias, sk. 152cm
Notkea ja kouluradalle kuin luotu suomenhevostamma. Tältä rouvalta löytyy meriittiä jos jonkinmoista - tamma on palkittu kolmannella palkinnolla kouluratsujen laatuarvostelussa ja toisella palkinnolla sekä yleislaatuarvostelussa että suomenhevoskasvattajien laatuarvostelussa. Kantakirjaan on päästy kolmannella palkinnolla, myös VIR MVA Ch on myönnetty. Ei kuitenkaan tule unohtaa tamman varsoja - jälkikasvusta löytyy monia menestyksekkäitä hevosia.


ee. Violan Amariina
rautias, sk. 156cm
Lempeä suomenhevostamma, josta löytyi herkkyyttä ja osaamista. Kuoli valitettavan nuorena varsomisesta aiheutuneisiin komplikaatioihin. Ehti saamaan neljä hienoa varsaa. Palkittiin toisella palkinnolla niin kouluratsastuksen laatuarvostelussa kuin yleislaatuarvostelussa.

eei. Tammihaan Viljami
ruunikko, sk. 155cm
Koulukenttiä paljolti kolunnut herrasmies. Suomenhevosori on todella ansainnut saamansa palkinnot - toinen palkinto löytyy niin kouluratsastuksen kuin suomenhevoskasvattajien laatuarvostelusta sekä yleislaatuarvostelusta. Komeaa herraa on myös muistettu VIR MVA Ch:lla.

eeii. Mootsartti
vaaleanrautias, sk. 156cm
Hyväntahtoinen ja ennakkoluuloton suomenhevosori, jolla sydän vaikuttaa olevan täyttä kultaa. Lahjakas moniosaaja, jolta löytyy sijoituksia niin este-, koulu- kuin kenttäratsastuksen lisäksi myös valjakkoajosta. Palkittu suomenhevoskasvattajien laatuarvostelussa ensimmäisellä palkinnolla.

eeie. Neitoperhonen
mustanruunikko, sk. 144cm
Taidokas ja ketterä suomenpienhevostamma. Kilpaillut vahvoilla suorituksilla ja hyvällä osaamisella valjakkoajossa - omistajansa mukaan hyvin potentiaalinen jo nuorena.

eee. Emilia 36
vaaleanpunarautias, sk. 156cm
Kaunis, ilmavat ja lennokkaat liikkeet hallitseva suomenhevostamma, jonka taidokkuus kouluratsastuksen saralla ei varmasti ole jäänyt epäselväksi. Tamma on palkittu peräti ensimmäisellä palkinnolla kouluratsastuksen laatuarvostelussa. Se on saanut toisen palkinnon yleislaatuarvostelussa ja kantakirjattu kolmannella palkinnolla.

eeei. Pitkämäen Puuhapete
rautias, sk. 162cm
Rehti ja reipas suomenhevosori, jonka veikeys ja ahkeruus lämmittävät monen sydämen. Menestystä ratsu on niittänyt jonkin verran koulukentiltä, unohtamatta kehuvia arvioita ja myönnettyä Ch:ta näyttelyistä.

eeee. Vinhatar
rautias, sk. 157cm
Vauhdikas ja herkkä suomenhevostamma, joka muistuttaa elävästi stereotyyppistä suomalaista naista. Vaikkei tammaa ole palkittu virallisesti missään laatuarvosteluissa, on se upeasti menestynyt koulukentillä vaativan ja helpon tason luokissa ja eittämättä ansaitsisi jonkinlaisen palkinnon.* Vili ikääntyy satunnaisesti. Ori on täyttänyt 3 vuotta 22.11.2013.

Pirunkorven Villimies on virtuaalihevonen.

Sivuilla kaikki © vrieng., ellei toisin mainita.